Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

IB i IC na warsztatach edukacyjnych w gospodarstwie ekologicznym w Grzybowie.

12 maja 2025 r. uczniowie klasy IB i IC uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych w gospodarstwie ekologicznym w Grzybowie, w połowie drogi z Sochaczewa do Płocka. Podczas zajęć uczniowie przyjrzeli się z bliska pracy rolnika, dowiedzieli się skąd pochodzą podstawowe produkty żywnościowe (np. mleko), jak robi się sery, masło czy śmietanę. Punktem, który przyniósł najwięcej radości była wizyta w koziarni  (jak wiadomo, koza to pierwsze udomowione zwierzę i najlepszy przyjaciel dziecka), dodatkową atrakcję stanowiło karmienie małych rogaczy i picie koziego mleka! W trakcie zajęć w Biopiekarni dzieci dowiedziały się wszystkiego o zbożach oraz rodzajach mąki, zobaczyły, jak miele się ziarno. Każde z dzieci upiekło razową bułkę . Podczas samodzielnego wykonywania świec  z wosku pszczelego uczniowie mieli okazję zaznajomić się z tajnikami życia pszczół . Mogli także dowiedzieć się o życiu i znaczeniu owadów, a w szczególności tych, którym zawdzięczamy owoce i warzywa. Osoby zainteresowane tradycją i kulturą polskiej wsi spróbowały sił w tworzeniu wycinanek sannickich. Po zajęciach nadszedł czas na zakupy drobnych pamiątek oraz pieczywa. Uczestnicy majowej wycieczki chętnie posmakowali dań wegetariańskich przygotowanych z lokalnych produktów ekologicznych. Było słonecznie  ale i bardzo, bardzo przyjemnie!