IB i IC na warsztatach edukacyjnych w gospodarstwie ekologicznym w Grzybowie.
12 maja 2025 r. uczniowie klasy IB i IC uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych w gospodarstwie ekologicznym w Grzybowie, w połowie drogi z Sochaczewa do Płocka. Podczas zajęć uczniowie przyjrzeli się z bliska pracy rolnika, dowiedzieli się skąd pochodzą podstawowe produkty żywnościowe (np. mleko), jak robi się sery, masło czy śmietanę. Punktem, który przyniósł najwięcej radości była wizyta w koziarni (jak wiadomo, koza to pierwsze udomowione zwierzę i najlepszy przyjaciel dziecka), dodatkową atrakcję stanowiło karmienie małych rogaczy i picie koziego mleka! W trakcie zajęć w Biopiekarni dzieci dowiedziały się wszystkiego o zbożach oraz rodzajach mąki, zobaczyły, jak miele się ziarno. Każde z dzieci upiekło razową bułkę . Podczas samodzielnego wykonywania świec z wosku pszczelego uczniowie mieli okazję zaznajomić się z tajnikami życia pszczół . Mogli także dowiedzieć się o życiu i znaczeniu owadów, a w szczególności tych, którym zawdzięczamy owoce i warzywa. Osoby zainteresowane tradycją i kulturą polskiej wsi spróbowały sił w tworzeniu wycinanek sannickich. Po zajęciach nadszedł czas na zakupy drobnych pamiątek oraz pieczywa. Uczestnicy majowej wycieczki chętnie posmakowali dań wegetariańskich przygotowanych z lokalnych produktów ekologicznych. Było słonecznie ale i bardzo, bardzo przyjemnie!